Gymnastik och ryggverksamhet för hästen, plus tajming för ryttaren.

Den här övningen blir det nog för minisarna idag, fast utan galopp 👍
Det är också en övning som vi kan göra i tömmarna, ser bra ut då det händer saker hela tiden och kräver att hästen har fokus och lyssnar.
 

 
Vanliga misstag är att hästen inte väntar utan rusar iväg över bommarna.
– Tänk på tajmingen, var med hästen både när du fattar och när du bryter av. Tänk ”rid framåt i trav” i övergången, så att du inte bromsar galoppen. Hästen ska sänka sig och söka sig framåt-nedåt.
Ryttaren får öva på att relativt snabbt kunna ändra hästen. Alltså få den att fatta galopp, hitta en rund och rytmisk galopp, bryta av, komma i god balans, få hästen avspänd i traven och att den väntar på bommarna.
– Det är en riktigt bra övning.
 
Gör så här
Mät ut en 18-metersvolt där du lägger tre travbommar vid C. Hur stort avståndet ska vara beror på hästen eller ponnyn, men 1–1,25 meter bör fungera. Se även Hippsons avståndstabell.
 
 
Börja med att trava på volten. Håll en bra linje, ha fokus på vägen. Rid en 18-metersvolt, inte ända ut till väggen, håll koll på vändningspunkterna. Rid lätt över bommarna. Kom sedan mjukt ner i sadeln.
– Ha hästen eftergiven i innersidan med kontakt, den ska vara framme med bjudning på yttersidan. Sträva efter att ha jämnt stöd på bägge tyglarna, hästen ska gå med jämn kontakt och inte vara ”beroende” av någon tygel,
 
 
 
 
 
När travövningen fungerar bra, lägg till galopp efter bommarna och trav innan bommarna kommer igen. Rid galopp drygt halva volten.
– En volt har fyra vändningspunkter. Om man jämför med klockan är klockan 12 vid bommarna, sedan kommer vändningspunkterna vid klockan 3, 6 och 9. Mellan klockan 3 och 9 ska du galoppera, sedan ner i trav igen, förklarar Peter.
Bryt av i god tid så att du hinner få hästen i balans och i bra trav.
– Den ska inte springa över bommarna, lämpligast är att trava i lättridning, säger Peter och fortsätter:
– Var mjuk och följsam över bommarna, tänk på följsamheten i bäckenet när du sätter dig ner innan galoppen.

 
 
 
 
Ett steg svårare är att vid klockan 6 göra en mjuk övergång till halt och att sedan fatta galopp eller trava ur halten.
– Det är väldigt bra övergångar, galopp – halt – trav/galopp.
 
 
 
 
 
Nästa steg är att göra halt vid klockan 6, rygga fyra-fem steg och fatta galopp ur ryggningen.
– Det är en väldig gymnastik för hästen. Den får sänka kruppan och vinkla bakbenen i ryggningen, och ur det fatta galopp. Det blir ytterligare en förstärkning med att gymnastisera hästen och med arbetet bakifrån. Denna övning är ganska svår, rätt utförd är den ett utmärkt jobb för hästen.
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0